Rotfruktsbiffar med rödbetstzatziki

Rotfruktsbiffar
Koka linserna i vatten dagen innan. Häll av vattnet och låt svalna av. (OBS! Linserna ska vara lite knapriga.) Häll den rårivna potatisen i en sil så att vätskan rinner av. Riv kalla kokta potatisar fint. Häll ner i blandarkitteln. Tillsätt den rårivna potatisen, linser, rotfruktsbasen, ägg och kryddor i blandaren. Blanda några minuter tills du fått en jämn smet. Tillsätt eventuellt egen smaksättning och blanda. Gör en liten biff och provstek. Smaka av. Forma sedan dina rotfruktsbiffar ca 60 g/st. Stek som du önskar i ugn eller på stekbord.

Rödbetstzatziki
Skölj gurkan och riv den på grövsta sidan på råkostjärnet. Lägg i en trådsil och strö över salt. Låt rinna av i 30 min. Krama ur saften med handen. Rör ihop yoghurt, pressad vitlök, riven gurka, rödbetor, oregano och olivolja

Ugnsbakad rotfruktskebab
Fördela på bleck och vänd runt med kryddor och olja. Stek i ugn på 175°C i ca 25-30 min. Vänd runt efter halva tiden.

Ingredienser (20 personer)

Rotfruktsbiffar

  • 500 g potatis, råriven
  • 500 g röda linser
  • 1 kg kokt kall potatis, riven
  • 6 ägg
  • 2 kg rotfruktsbas
  • 3 msk salt
  • 1 tsk vitpeppar, finmalen
  • 1 msk timjan
  • 1 dl rapsolja eller100 g margarin till stekning

Rödbetstzatziki

  • 1 l grekisk yoghurt
  • 500 g gurka
  • 400 g strimlade rödbetor
  • 3 msk salt
  • 4 stor vitlöksklyfta
  • 1 msk oregano, torkad
  • 4 msk olivolja

Ugnsbakad rotfruktskebab

  • 4 kg rotfruktskebab
  • 2 dl olivolja
  • 6 msk kebabkrydda (Santa Maria)
  • 6 tsk salt
  • 2 msk oregano
  • 2 dl flytande mörk kalvfond
  • 2 msk timjan
  • 1 dl rapsolja
Rotfruktsbiffar med rödbetstzatziki