Hur du gör Nibras irakiska Temenbagela – kyckling med ris
Stek kycklingklubbor med matolja,Gul lök tärnad, torkad lime (gör ett hål i skalet), salt, gurkmeja och smulad buljongtärning. Tillsätt vatten och låt koka i ca 45 min.
Använd en tjockbottnad kastrull med lock. Börja med att steka gul 3N lök i matolja utan att den får färg så den blir mjuk och genomskinlig. Tvätta Mahmood-ris och blötlägg i ljummet vatten i ca 30 min och sila sen av vattnet. Koka upp ca 6-8 dl vatten. Häll i ris (vattnet ska täcka med ca 1 cm). Koka upp och låt sjuda tills riset är klart. Lyft på locket och fluffa till riset med en gaffel.
Vänd varsamt riset utan att krossa riskornen och blanda med lök, salt och svartpeppar och värm försiktigt på medelvärme ca 1/2 minut. Häll i bondbönor och dill och låt stå och dra under lock på eftervärme ca 3-5 minuter.
Tips! I Irak tillagar man många rätter och serverar på stora serveringsfat så alla får dela och smaka. Servera Temenbagela genom att lägga ut riset på ett stort fat och servera med hel kyckling eller kycklingklubbor ovanpå.