Havets rotfruktsburgare med klyftpotatis och vegetarisk skagenröra

Gör så här – klyftpotatis

Sätt på ugnen på 220°

Sprid ut klyftorna i en braspanna, krydda tunt med salt, svartpeppar och rökt paprikapulver. Häll på rapsoljan och blanda runt väl så alla klyftor blir inoljade.

Bakas i ugnen ca 30-35 minuter till fin gyllene färg, vänd runt i klyftorna efter ca 20 minuter. Klara för servering!

Gör så här – havets rotfruktsburgare

Lägg fiskfiléer och lax, samt kall kokt potatis, dill och ägg i en mixer. Mixa till en jämn färs och vänd ner rotfruktsbasen, smaka av med salt och nymald peppar.

Forma till fyra st burgare, lägg på grillen på hög värme och grilla till ett fint rutmönster på båda sidor. Lägg burgarna åt sidan och låt grillas färdiga i låg temperaturzon.

Gör så här – rotfruktsskagen, dressing

Blanda ihop rotfruktsbas, hackat ägg, dill och majonnäs, smaka av med salt och peppar och eventuellt ett par droppar citron.

Smaklig spis!

Ingredienser (4 personer)

Havets rotfruktsburgare

  • 200 g fiskfilé, kolja eller sej exempelvis
  • 85 g laxfilé, färsk eller kallrökt
  • 60 g kall, kokt potatis
  • 1 äggula
  • 150 g Rotfruktsbas
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar finmalen
  • 1 msk fryst hackad dill
  • 2 msk rapsolja till grillning

Klyftpotatis

  • 1 kg Klyftpotatis med skal
  • 1 msk salt
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1/2 tsk rökt paprikapulver
  • 1,5 dl rapsolja

Rotfruktsskagen, dressing

  • 100 g rotfruktbas 2 kg
  • 40 g 80% majonnäs
  • 1 st hårdkokt hackat ägg
  • 10 g hackad fryst dill
Havets rotfruktsburgare med klyftpotatis och vegetarisk skagenröra