Fransk rotfruktssoppa med sötpotatispannkaka

Fransk rotfruktssoppa
Fräs löken i olja i en stor kastrull på medelvärme ca 15 min. Den ska få lite färg men inte bli bränd. Rör då och då. Strö över socker och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt rotfruktspytten
och fräs ca 3 min. Tillsätt fond, oregano och vatten. Koka upp och låt småkoka under lock ca 20 min. Späd med vatten om det behövs. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Vid servering strö ca 1 msk västerbottenost över soppan i tallriken.

Sötpotatispannkakor
Riv sötpotatisen grovt. Krama ur eventuell vätska. Blanda mjöl, salt, kardemumma och kanel i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och äggen. Blanda i sötpotatisen. Smält smöret och vispa ner det i smeten. Stek små pannkakor av smeten i stekbordet eller pannkaksplåtar i ugnen, ca 1 min på varje sida. Servera pannkakorna med lönnsirap ca 1 msk per portion.

Servera med råkost i form av rivna morötter ca 50 g per portion.

Ingredienser (20 personer)

Fransk rotfruktssoppa

  • 3 kg Gul lök, skivad
  • 3 kg Rotfruktspytt
  • 2 dl olivolja
  • 1 msk socker
  • 2 dl koncentrerad grönsaksfond
  • 3 msk oregano
  • ca 5 l vatten
  • 5 msk vitvinsvinäger
  • 5 tsk salt
  • 5 krm vitpeppar, malen
  • 300 g riven västerbottensost till servering

Sötpotatispannkakor

  • 1 kg Sötpotatis, skalad
  • 750 g vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 3 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • lite socker (kan uteslutas)
  • 2 l mjölk
  • 10 ägg
  • 300 g lönnsirap till servering
  • 150 g stekmargarin + ca 150 g till stekning
Fransk rotfruktssoppa med sötpotatispannkaka