Skagenbakelse med lättrökt morot

Gravad lättrökt morot görs med fördel dagen innan servering.

Gör Gravad lättrökt morot så här:

Blanchera morötterna hastigt: Koka upp vatten i en stor kastrull, lägg i morötterna och häll av dem direkt i ett durkslag. Kyl morötterna till 4°C.

Blanda socker, salt, vitpeppar, senapsfrö, rapsolja och ättika. Vispa tills sockret har löst sig. Tillsätt eventuellt rökaromen och smaka av till önskad styrka av röksmak. Tillsätt dillen. Häll lagen över de blancherade morötterna och vänd runt försiktigt så du får lag över alla morötter.

Låt dra, gärna över natten.

Gör Vegetarisk Skagenröra så här:

Blanda ihop rotfruktsbas, hackat ägg, dill och majonnäs, smaka av med salt och peppar och rivet citronskal samt pressad citron saft efter tycke och smak.

Till servering:

Smörstek formbrödsskivor gyllene i smör på båda sidor.

Lägg upp på tallrikar. Lägg på salladsblad, forma rosor av den gravade moroten och toppa med Vegetarisk Skagenröra och en klick tångrom. Garnera med dill och citron.

Klart att servera

Ingredienser (10 personer)
  • 10 skivor vitt formbröd
  • 100 g smör
  • 10 st salladsblad
  • 10 tsk tångrom
  • färsk dill och citron till garnering

Gravad lättrökt morot

  • 1 kg Hyvlad morot
  • 9 msk socker
  • 1 tsk salt
  • ½ krm vitpeppar, grovkrossad
  • 1 tsk grovmalda senapsfrön
  • 4 ½ msk rapsolja, kallpressad
  • 1/2 dl ättika
  • 2 krm rökarom
  • 25 g hackad fryst dill

Vegetarisk skagenröra

  • 670 g Rotfruktsbas
  • 270 g majonnäs 80%
  • 10 st hårdkokt hackat ägg
  • 70 g hackad fryst dill
  • 1 citron riv skalet
Skagenbakelse med lättrökt morot