Potatis och rotfruktskubba

Börja med fyllningen. Hacka linser och kikärtor grovt. Häll i en panna med rotfruktsbas och kryddor och fräs upp hastigt. Ta av från värmen och tillsätt persilja, koriander, russin, aprikoser samt tomatpuré. Smaka av och låt svalna och vila medan du gör kubba-degen.

Riv rå och kokt potatis fint på ett rivjärn. Blanda riven potatis, majsmjöl, ägg och kryddorna i blandare till en jämn massa. Forma bollar och gör en grop där du lägger fyllningen ungefär som när man gör en kroppkaka. Täta igen hålet med degen och vänd bollarna i panko ströbröd. Stek sedan antingen i panna med olja eller i ugn om du inte önskar att fritera dem.

Servera gärna med rödbetshummus.

Ingredienser (8-10 personer)
  • 800 g riven rå Medelpotatis
  • 200 g riven kokt Medelpotatis
  • 3 ägg
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 tsk salt
  • 2 krm mald muskotnöt
  • 260 g majsmjöl
  • 2 tsk spiskummin
  • 300 g panko ströbröd

Fyllning:

  • 40 g linser, färdigkokta röda eller gröna
  • 60 g kikärtor färdigkokta
  • 300 g Rotfruktsbas
  • 1 krm kardemumma
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk kanel
  • 50 g hackade aprikoser
  • 50 g russin
  • 2 tsk koriander hackad
  • 2 tsk persilja hackad
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk tomatpuré
  • svartpeppar och chilipeppar – efter smak
Potatis och rotfruktskubba