Potatis- och rotfruktsgratäng med kycklingbiff

Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Koka upp grädde och mjölk. Tillsätt pressad vitlök, salt, peppar och dragon efter smak.
Rör ner rotfrukter och potatis, låt puttra i 5–10 min. Red ev av med lite maizena utrört i vatten (eftersom potatisen bör sköljas först kan det behövas för att få såsen att tjockna). Tillsätt purjolöken. Sätt in i ugn ca 25–30 min.

Riv 900 g kokta, kalla potatisar fint och häll ner i blandarkitteln. Tillsätt kycklingfärs, rotfruktsbas, ägg, vatten och kryddor.
Blanda några minuter tills du får en jämn smet. Tillsätt eventuell egen smaksättning och blanda. Provstek en liten biff och smaka av. Forma sedan färsen till biffar på 125 g/st. Stek som du önskar i ugn eller på stekbord.

Klimatpåverkan: endast 0,33 kg CO2e per portion.

Ingredienser (25 personer)

Potatis- och rotfruktsgratäng

  • 2,5 kg Potatis klyft 6-bit deli
  • 1 kg Rotfruktsmix stavar 15 mm vac
  • 1,5 l matlagningsgrädde
  • 1 l mjölk
  • 100 g purjolök, skivad
  • 2–3 vitlöksklyftor, pressade
  • dragon
  • salt
  • peppar
  • ev. Maizena

Kycklingbiff

  • 1125 g Potatis mos sv
  • kokt, kall, finriven
  • 2,5 kg kycklingfärs
  • 2,5 kg Rotfruktsmix bas
  • 1,25 dl vatten
  • 7 ägg
  • 3,5 msk salt
  • 1,25 tsk vitpeppar finmalen
Potatis- och rotfruktsgratäng med kycklingbiff