Ellies thailändska Som Tam – Morotssallad

Hur du gör Ellies thailändska Morotssallad Som Tam:

Skala vitlök, skölj chilipeppar och ta bort kärnhuset om du önskar en mildare hetta.

Skölj och dela bönor i ca 2 cm långa bitar.

Skala räkor. Halstra dem på ett hett järn 30-60 sekunder på varje sida.

Tillsätt hälften av bönorna.

Stöt vitlök och chili i en djup mortel.

Tillsätt resterande bönor, socker, limejuice och fisksås och fortsätt mortla.

Dela tomaterna i halvor (spara ett par till serveringen), lägg i morteln och fortsätt mortla.

Smaka av med limejuice, socker och fisksås.

Addera till sist i strimlad morot och blanda ordentligt med såsen. Vänd i halstrade räkor och bönor.

Garnera gärna med jordnötter vid servering och några hela tomater. Servera med kokt ris eller som en thailändsk sallad

Tips! Uteslut jordnötter vid allergi.

Har du ingen mortel går det bra att pressa vitlöken och finhacka chilipepparn. Blanda allt utom morötter och tomat till dressing. Blanda tomathalvor med morotsmix och häll såsen över. Blanda alla smakar väl.

Ingredienser (4-6 personer)
  • 400 g Rotfruktsnudlar
    eller Morot strimlad
  • 100 g brytbönor eller gröna bönor, haricots verts
  • 300-400 g Vannamairäkor
  • 4 msk fisksås
  • 2 msk socker, gärna palmsocker
  • 2-3 msk limejuice
  • 150 g cocktailtomater
  • 3 chilipepparfrukter (thai dragon)
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 2 msk rostade jordnötter till garnering går att utesluta
Ellies thailändska Som Tam – Morotssallad