Currydoftande kålrotssallad med belugalinser

Börja med att rosta kålroten. Blanda kålrotstärningarna med curry, gurkmeja, salt, chiliflakes och rapsolja. Häll upp på bleck och rosta i varm ugn (220°C) ca 15 min 8den ska fortfarande ha crunch kvar). Rör om efter halva tiden i ugnen. Ta ut och låt svalna.

Koka samtidigt linserna i gryta med lock i ca 20 min i vatten med salt och vinäger. Låt svalna.

Vispa ihop ingredienserna till dressingen, sirap, limejuice, koriander och rapsolja. Smaka av.

Häll av överskottsvätskan på linserna och blanda försiktigt linser och kålrot. Häll över dressingen och låt stå kallt. Förbered gärna dagen innan servering. Låt stå i kyl.

Till 40-50 personer som bufférätt

Som del i hel rätt: ca 35 portioner

Rostad kålrot:

  • 5 kg tärnad kålrot
  • 50 g curry
  • 50 g gurkmeja
  • 50 g salt
  • 1 msk chiliflakes
  • 1 dl rapsolja

 

Linser:

  • 1 l belugalinser
  • 1 l äppelcidervinäger
  • 2 l vatten
  • 50 g salt

 

Dressing:

  • 300 g ljus sirap
  • 450 g limejuice
  • 50 g fryst hackad koriander
  • 450 g rapsolja
Currydoftande kålrotssallad med belugalinser