Variation på potatis med Kalix löjrom

Detta kan verkligen bli en riktig sommarklassiker. Vill man servera rätten som ett vegetariskt alternativ så fungerar det att byta ut löjrommen mot en bra tångkaviar.

Recept signerade krögaren och stjärnkocken Daniel Müllern, som driver omtalade Restaurang Tumült i Ystad.

  1. Börja med att skölja den strimlade potatisen. Torka av den på papper. Fritera krispig & gyllenbrun i 160°C. Låt den rinna av på papper och salta lätt.
  2. Koka färskpotatisen i lättsaltat vatten. Låt svalna och skär i skivor
  3. Bryn smöret gyllenbrunt. Låt svalna och smaka upp med citron.
  4. Häll upp smetanan i en spritspåse.

Vid servering:

Fördela den kokta potatisen i 10 tallrikar. Toppa med brynt smör, smetana och rödlök. Lägg på ett 30 g ”ägg” med löjrom.

Avsluta med den krispiga potatisen och örter.

 

Tips: Roots Barskepotatis (art nr 21015) är en lättskalad potatis som kan ersätta färskpotatis utanför säsong.

Ingredienser (10 personer)

 

  • Fritösolja till fritering
  • salt
Variation på potatis med Kalix löjrom