Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon

Hemgjorda rårörda lingon
Rårörda lingon behöver inte kokas som vanlig lingonsylt. Blanda socker med lingon, rör om då och då tills lingonen tinat och sockret löst sig – klart att servera. Håller sig i kylen som vanlig lingonsylt.

Raggmunkar och fläsk
Rör ihop ägg, vetemjöl och mjölk eller använd färdig pannkakssmet. Tillsätt riven potatis i smeten. Sätt på en panna och börja steka skivor av det rimmade fläsket på medelvärme. Lägg upp fläsket på ett fat med hushållspapper. Stek under tiden även raggmunkarna på lite över medelvärme: lägg en klick smör och lite olja i pannan. Klicka ut några matskedar av smeten och bred ut den. Stek 2 minuter och vänd. Grädda dem gyllenbruna på båda sidor. Självklart kan du köra med två stekpannor så går det lite snabbare.
Lägg upp raggmunkar och fläsk på fat och servera rårörda lingon bredvid.

Ingredienser (8 personer)
  • 800 g rimmat fläsk
  • 1600 g riven potatis
  • 4 dl vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 6 msk smör
  • 4 msk matolja

Rårörda lingon

  • 1 dl lingon
  • ca 2 dl socker
Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon