Skip to main content

Mörk smakförstärkare bäst i test hos SOK:s smakjury

Roots är partner till nätverket Sveriges offentliga kockar, som utvecklar och lyfter arbetet i landets offentliga kök. Den 27 februari genomförde SOK en smakjury i Malmö där Roots mörka smakförstärkare utsågs till testvinnare – och det i konkurrens med två kalvbuljonger.

I testet presenterades Roots Vegetarisk smakförstärkare mörk samt två kalvbuljonger, för att prova om en växtbaserad produkt skulle kunna mäta sig i smak och kraftfullhet med en köttbuljong. Juryn, som består av förskolekockar, skolkockar och kockar från äldreboenden, blev positivt överraskad av att smakförstärkaren är helt baserad på grönsaker. De hade kunnat tänka sig att lägga tid och förbereda, då och då, för att använda sig av denna produkt.

Juryns favorit
Roots smakförstärkare fick många positiva utlåtanden om den höga smaken och tydliga grönsakssmaken. Ur Smakjuryns kommentarer: ”Mycket smak och umami, väldigt god smak med lite sötma” ”Rotfrukterna märks tydligt och ger en bra sötma.”
”En buljong som är bra att kunna använda sig av och själv styra smakerna.” ”Fyllig och mustig.”

Vi på Roots är väldigt stolta över våra smakförstärkare som har utvecklats i samarbete med Marcus Nemrin, kulinarisk kreatör och kökschef vid Sofiero Slottsrestaurang.

– Att en rotfruktsmix kan smaka kalvfond med enbart vegetabiliska råvaror, visste vi sedan tidigare, men med SOK:s smakjurys pris har vi verkligen fått en kvalitetstämpel, säger Dan Palmsten, kommersiell chef Roots by 3N.

Även Sweet Mash sattes på prov
Vid samma tillfälle testade SOK:s smakjury Roots Mosmix Sweet Mash. Sweet Mash presenterades i tre olika varianter för smakjuryn, en med vegetabiliska mejerier, en med animaliska mejerier och en utan mejerier. Alla var smaksatta med vitpeppar och salt.

Vinnande variant: Sweet Mash med animaliska mejerier

Smakjuryns feedback: Den med animaliska mejerier är god, balanserad och det är tydligt att moset behöver fett i form av mejerier för att uppnå sin bästa potential. Särskilt gott med animaliskt protein

Kommentar: Produkten var mycket omtyckt av juryn och de började direkt spåna på vad man kunde använda det till. Det kom upp som förslag att även kunna använda moset till att göra biffar! Helt klart den animaliska varianten som blev mest omtyckt, men även den veganska var bra! Den utan några mejerier blev lite för tunn och vattnig.