Skip to main content

2025 är rödbetans år – tips

Det är rödbetans år i år – i alla fall för oss på Roots! Vi kan och älskar rotfrukter och – rödbetan är så värd att boosta. I samarbete med Peter Svanberg, Head Chef och restaurangchef vid Scandic Oceanhamnen i Helsingborg, har vi essentialiserat röd (betans) gastronomi, med recept och användningsområden i en ny folder. Roots rödbetssortiment har utökats och vässats, låt dig inspireras!

Till produkterna
Rödbetsfolder
Recept

PETER SVANBERG TIPSAR!

Rödbetans smak och textur gör den otroligt mångsidig i köket. Den tål mycket smaksättning utan att tappa sin egen karaktär.
Man kan göra så fantastiskt mycket med rotfrukter och rödbeta i synnerhet: grilla, steka, ångkoka, fritera, bräsera, ugnsbaka eller koka och mixa till kräm, puré eller mos.

  • Vid kokning, låt rödbetan ånga av sig ordentligt innan du använder den.
  • Vid ugnsrostning så intensifieras smaken ytterligare.
  • Vid marinering eller inkokning av betan, så salta först betan så lite av vätskan dras ut. På så vis tar betan åt sig mer smak av din marinering eller inkokning.
  • Råsaft är en annan kul produkt att göra med den skalade och förberedda betan.

”Vi använder gärna betan på olika sätt för att skapa olika former och texturer.”

”Roots skalat & skuret passar till olika saker och gör hanteringen otroligt smidig. Vi slipper dessutom allt svinn och skal.”

Peter Svanberg är Head Chef & Restaurant Manager vid Scandic Oceanhamnen i Helsingborg.
Peters kök vann priset Green i tävlingen: Culinary Hotel Awards 2025